Een hospice in de Betuwe

vptz betuwe mantelzorg zorg sterven gelderlanderUit de Gelderlander, 5 maart 2019

Ria Berends wil graag een hospice in de Betuwe

Vrijwilligers - De Betuwe telt duizenden vrijwilligers. ‘De Gelderlander’ zet ze in het zonnetje. Vandaag: Ria Berends.

vptz betuwe mantelzorg zorg sterven gelderlander ria berendsNadat ze haar vader, moeder, broer, oom en tante in hun laatste levensfase met hart en ziel had verzorgd, had Ria Berends een zee van tijd. Op het juiste moment kwam de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) op haar pad. Van betekenis zijn voor een ander geeft haar leven zin.

Ervaring

De Huissense (57) is bij VPTZ coördinator voor Overbetuwe. Ze komt in actie na een melding van thuiszorg, buurtzorg of familie zelf. ,,Het gaat om families voor wie de zorgdruk te zwaar wordt. Vanwege mijn ervaring kan ik goed inschatten hoezeer hulp nodig is. Onze vrijwilligers verrichten geen medische handelingen. We zetten een kop thee, zitten bij de patiënt. Daardoor kan de familie even rusten of een boodschap doen.”

Ze heeft ouderen zien sterven maar ook kinderen. ,,We hebben in Afrika gewoond, vlakbij een lepradorp. Als een kind stierf, werd soms gereageerd in de trant van ‘maar ze heeft nog zoveel kinderen’. Maar een kind verliezen, is niet de bedoeling in ons leven. Ook als een oudere sterft, brengt dat emoties met zich mee. Het blijft je dierbare.”

Het liefst zou Berends een hospice zien in zowel Lingewaard als Overbetuwe. ,,Daar ga ik me sterk voor maken. Ik wil een plek waar mensen zich thuisvoelen. Dat is zo belangrijk. Zoals thuis sterven dat ook is. Dan kunnen ze hun eigen muziek opzetten en de kleinkinderen net zo vaak zien als ze willen.”

Als een kind stierf, werd soms gereageerd in de trant
van ‘maar ze heeft nog zoveel kinderen’.
Maar een kind verliezen, is niet de bedoeling in ons leven.

Geruststelling

Ze weet dat het werk van VPTZ gewaardeerd wordt. ,,Het is voor de familie een geruststelling dat wij er ‘s nachts zijn. En dat we hen waarschuwen als ze uit bed moeten komen als het erop aankomt. We hebben elf vrijwilligers in Lingewaard en tien in Overbetuwe. Dat zijn er echt te weinig. Iedereen kan dit werk doen. Zeker als je een hart hebt voor de patiënt.”

Foto: © Erik van 't Hullenaar
  • Aangemaakt op .

Meer informatie

of direct contact

Voor contact over hulpaanvragen, vrijwilligerswerk en andere informatie.

Telefoon: 06-46045951
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overbetuwe: op werkdagen ook bereikbaar via Sociaal Kernteam Overbetuwe.
Tel. 06 - 11736168
Iedere werkdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Lingewaard: op werkdagen ook bereikbaar via het Meldpunt St. Welzijn Lingewaard, tel. 088 - 25 52 555

De kosten voor de inzet van onze vrijwilligers wordt gesubsidieërd door het ministerie van volksgezondheid. Voor de hulpvrager is onze inzet dus kostenloos.