Skip to main content

Wat doet een vrijwilliger?

  • Er zijn; het aanbieden van tijd en aandacht.
  • Emotionele ondersteuning geven door nabij en betrokken te zijn.
  • Een luisterend oor hebben.
  • Een praatje maken over alledaagse dingen maar ook over hetgeen de zieke bezighoudt.
  • Praktische zorgverlening, helpen bij eten en drinken, verzorgen koffie/thee of klein hapje klaarmaken, ondersteunen bij het lopen, licht verzorgende taken.
  • Ondersteunen van de mantelzorger, of andere betrokkenen, door ze tijdelijk af te lossen zodat zij even op adem kunnen komen.
  • Waken.

Nieuwe vrijwilligers

Met geïnteresseerde vrijwilligers wordt eerst een oriënterend gesprek gevoerd waarbij wederzijdse verwachtingen en mogelijkheden worden besproken. Vervolgens krijgen alle vrijwilligers een basiscursus van 7 bijeenkomsten. Tijdens deze cursus worden diverse thema's behandeld.

Na positieve afronding van de cursus ontvangt de vrijwilliger een certificaat en ondertekenen we een vrijwilligersovereenkomst.

Wij zijn de vrijwilligers van VPTZ-betuwe.

Wij staan graag voor u klaar

Wat verwachten we van een vrijwilliger?

Een warme persoonlijke betrokkenheid bij de medemens. In staat zijn om met een open, niet-oordelende en respectvolle houding met de ander om te gaan.

Goed kunnen luisteren, kijken en voelen om af te stemmen wat nodig is. Een evenwichtige persoonlijkheid, aanpassingsvermogen en geheimhouding.

Beschikbaarheid vrijwilligers.

In de thuissituatie is in overleg een vrijwilliger aanwezig. Dit kan zowel 's ochtends, 's middags, 's avonds of een nacht zijn. 

De mogelijkheden van de vrijwilliger voor inzet, worden tijdens het oriënterend gesprek verkend. Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk dan kun je per telefoon (06-46 04 59 51) of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. contact opnemen met Cora Hoppenreijs.

Coördinator

Cora Hoppenreijs

Als verpleegkundige heb ik 23 jaar in verschillende ziekenhuizen gewerkt. Sinds 2018 ben ik als vrijwilliger begonnen bij de VPTZ-Betuwe. Het is heel bijzonder om in de laatste levensfase van iemand van betekenis te kunnen zijn. Als mensen het liefste thuis willen sterven kan dat een grote belasting zijn voor de mantelzorgers.

Rust geven
Ik vind het fijn om deze mantelzorgers wat te kunnen ontlasten, zodat zij meer tijd en energie overhouden om kwalitatieve tijd door te brengen met hun naaste. Dus niet alleen te moeten zorgen en regelen. Ook kan het fijn zijn even te ontspannen en iets voor jezelf te doen, zoals wandelen met de hond, naar de kapper of lunchen met een vriend/vriendin. Als je dan weet dat er een vrijwilliger is bij je naaste, kan dat rust geven.

Als coördinator neem ik binnen 24 uur contact op met de familie van de hulpvrager. In een persoonlijk gesprek bij hen thuis luister ik naar het verhaal en noteer de belangrijke zaken waar behoefte aan is en waar rekening mee te houden. Door mijn uitgebreide en lange werkervaring in de zorg kan ik meedenken en soms ook nog advies geven. Daarna maak ik het zorgplan, de zorgapp en de planning. Samen zetten wij ons in om de mantelzorgers te ondersteunen door er te zijn op de momenten die gevraagd worden. Dit kan dag en/of in de nacht zijn.